Следващото заседание е в началото на април

Протест с обърнати знамена, символизиращи война, се проведе тази сутрин пред съда в Пазарджик, където се гледа делото за проповядане на радикален ислям в Родопите. Заради грип, повалил един от посъдимите, делото беше отложено. 

 

Али Хайредин - основателят на Съюза на мюсюлманите в България, в последния момент представи в съда болничен лист, че страда от вирусно заболяване. Според адвоката му това не е трик за протакване на делото.

 

„Има медицински документ. Аз не съм лекар и не разбирам”, каза адвокатът Емил Велинов.

 

Съдията по делото Ивета Парпулова заяви, че ще глоби доктора, издал болничния лист на подсъдимия, тъй като документът не отговарял на законовите изисквания. Най-оспорваната експертиза -  преводът на религиозната литература, открита в дома на имамите, е готова. Съдът не успя да я изслуша.

 

„Плюс това, експертизата не е готова в срок. Тя е представена от миналата седмица, но не в 7-дневен срок. Срокът й изтича днес. Ние щяхме да направим възражения за неизтекъл срок и какво ставаше - пак щеше да се отложи делото и да не беше болен моят подзащинтник”, твърди Велинов.

 

И днес пред съда имаше протестиращи. Около 10 души с български народни носии, със знамена, нарочно обърнати и с арабски надписи.

 

Следващото заседание по делото е в началото на април.

 

Репортер: Благой Бекриев