По думите му това са тези хора, които имат стотици милиони задължения, взети от банки

Според финансовия министър в оставка Симеон Дянков има заговор за дестабилизиране на държавата. Той предупреди за атаки, които целят да падне валутния борд и да се стигне до финансов разпад на държавата. 

 

Според Дянков такива опити е имало и в края на 2009 година и началото на 2010-та.  Дянков обаче добави, че разчита на страха на българите, който помнели финансовия крах от края на 90-те години.

 

„Олигарси имат интерес да падне валутният борд, защото имат стотици милиони задължения”, заяви Дянков.

 

За тях е много изгодно да падне валутният борд, защото изчезват всички задължения. От ден на ден се засилват тези настроения да взимаме допълнителни заеми, да натежават на бюджета”, заяви Дянков.

 

Според него в този случай ще стане това, което става във всички държави около нас и бюджетът няма да издържи. По думите на Дянков вероятността това да се случи е малка, защото в България по-възрастните хора си спомнят 1996 - 1998 година и как спестяванията на една част от българските граждани изчезнаха за две-три седмици. 

 

Според финансист №1 олигарсите не са се променили оттогава, те са същите хора и имат същите интереси. Междувременно те са натрупали заеми преди кризата и сега са заварени неподготвени. Те търсят начин да излязат напред на гърба на народа, смята Дянков.