Тази събота протестиращи от 35 града учредиха в Габрово Национална гражданска инициатива

Поне един аспект на въпроса „А сега накъде?” отпадна днес с назначаването на служебния кабинет, но има и доста други. Например, нещо много важно - дали протестиращите ще продължат да участват във властта, като оказват уличен натиск върху нея или ще влязат в голямата политическа игра? Двете възможности провери Мария Цънцарова. 


Тази събота протестиращи от 35 града учредиха в Габрово Национална гражданска инициатива. Обясниха, че новата структура ще си има представителство в София и регионални координатори, но няма да участва в предстоящите избори. 


Основна цел на организацията, която все още няма име, е пряк граждански  контрол върху всички регулаторни органи в България. 


Като начало намерението е предствители на обединението да контролират Обществения съвет към Служебното правителство, както и на избирателните комисиии. 


„Тази гражданска инициатива във тази форма ни дава право да инициираме един вид Национална информационна кампания, относно гражданския контрол. Какво ще представлява и как трябва да се случи ще се събират подписи в подкрепа на тази идея. Тя ще бъде адресирана към новото Народно събрание, категорично за момента отказваме да участваме на тези избори, защото смятаме, че това е пълен фарс”, обясни един от лидерите на протеста Ангел Славчев. 


В Габрово се разграничиха от групата протестиращи известна като „Орлов мост”. 


Пак в събота, но вместо в зала „Арена Армеец”, както обявиха миналата седмица, протестиращите от „Орлов мост” се събраха на стълбите на катедралата „Ал. Невски”. И те казаха, че партия няма да правят, но обявиха, че „конституират граждански политически борд”. 


Ако исканията на тези хора не бъдат изпълнени, водачът им Янаки Ганчев обяви, че са готови за „генерална политическа стачка”.


Повече по темата гледайте във видеото.