Служебните министри приеха властта от своите предшественици в оставка

Запазване на икономическата стабилност и валутния борд - това гарантираха министрите от икономическия екип на новия премиер Марин Райков.

 

За 60 дни икономиката не може да се промени, но може да бъдат поставени основите за промяна, това заяви новият икономически министър Асен Василев .

 

Колегата му, който отговаря за финансите - Калин Христов, беше категоричен - спазването на вече приетите параметри по бюджета ще е от изключителна важност. Не се планира и теглене на заеми над разрешените от бюджета 2 млрд. лева.

 

На фона на множеството искания за увеличаване на доходи новият социален министър заяви, че ще се търсят резерви това да се случи. От думите на финансовия министър Калин Христов, обаче, стана ясно че служебният кабинет ще следва стриктно заложеното в бюджета, а там единствените планове за вдигане на доходите са при пенсиите от 1 април. Категорично беше отхвърлена и възможността за теглене на заеми за подобна цел.

 

С подаръци и съвети старият министър на икономиката и енергетиката отстъпи министерството на новия. На свой ред Асен Василев обясни, че за 60 дни разчита и чрез резерви в бюджета, държавата да изплати дължимото на малките и средни предприятия.

 

„В тези 60 дни е съвсем реалистично да приключат одитите, които са започнали, да се направи международен одит. Да се вкара прозрачност в енергетиката”, каза Василев.  

 

И вицепремиерът Екатерина Захариева зае новия си пост като министър на регионалното развитие. От своя страна Лиляна Павлова определи сдаването на поста като лесна задача, защото доскоро Захариева беше заместник-министър там. Сред основните си задачи тя постави довършването на магистрала „Тракия” в срок както и подготовката на предстоящите избори.

 

„ГРАО работи с официални документи, с актове за смърт, с актове за раждане, така че за мъртви души в списъците не би следвало да се говори освен за хората, които са починали непосредствено след отпечатването на списъците и до реализирането на самите избори”, коментира Екатерина Захариева.

 

В транспортното министерство досегашният министър сдаде властта на своя наследник. Ивайло Московски посъветва Кристиан Кръстев да не слуша политически спекулации, а Кръстев отговори на въпрос, за който  бил сигурен, че ще е първият към него.

 

Няма да допусна приватизация на БДЖ „Товарни превози” на безценица. Ако има такава, тя ще е на адекватна пазарна висока стойност”, увери министърът.

 

Предаване на властта имаше и във всички останали ведомства.

 

Приоритетът на новия министър на вътрешните работи ще е организирането на честни и прозрачни избори.

 

„За осигуряването на демократични и честни избори, искам да ви уверя, аз съм човек, който спазва закона и слуша съвестта си, взискателен човек съм, колегите ме познават, няма да се променя”, каза Петя Първанова.  

 

Междувременно Цветан Цветанов отхвърли обвиненията, че МВР прави досиета на лидерите на гражданските протести.

 

Подаръкът за служебния министър на земеделието включваше и химикалки, защото в този сектор се полагали най-много подписи.  

 

Служебният премиер Марин Райков зае и поста на досегашния външен министър Николай Младенов.

 

И министерствата на околната среда и водите и здравеопазването вече са с нови министри.

 

Основното нещо, което вълнува хората е откритостта. Аз лично нямам сериозни притеснения по отношение откритостта на самото министерство, понеже съм го наблюдавал, отвън”, коментира Юлиян Попов, новият еко министър.

 

Няма да има сътресения, надявам се, че ще има само хубави поводи, които ще предстоят”, заяви оптимистично досегашният здравен министър Десислава Атанасова, която беше подготвила за своя наследник люлката на Нютон, „за предаване на енергия и дано не губи темпото”.  

 

Проф. Николай Петров беше подготвил букет, по думите му - токова бял, колкото са и неговите намерения”.