Д-р Ваньо Шарков от „Синята коалиция” пък е внесъл 45 законопроекта

16 от депутатите в 41-вото Народно събрание не са внесли нито един законопроект за целия си мандат. Това сочи официалната информация в сайта на парламента за дейността на народните представители. 

 

Логично, сред законотворците без законодателна инициатива са вечно отсъстващи депутати като Ахмед Доган, който е идвал в това Народно събрание общо четири пъти за четири години.

 

Има обаче и редовни народни представители с богат парламентарен опит, които също не са внесли свои самостоятелни предложения за промени в нормативната уредба. Сред тях изненадващо се оказа бившият строителен министър Асен Гагаузов, който е от иначе активната опозиционна „Коалиция за България”.


„Аз съм за втори парламент като опозиция и знам, че законодателните инициативи на опозицията не се уважават никога”, обясни Асен Гагаузов. 


Депутатът напомни, че законите обикновено са плод на колективен, а не на индивидуален труд. И че внасянето на законопроекти не е единственото задължение на народните представители. 

 

Йордан Андонов и Катя Калъчева от ГЕРБ са „втора” смяна народни представители. Влязоха в парламента през есента на 2011 г. Оттогава срещу имената им в графата „внесени законопроекти” стои нула. 


„Аз съм в НС от 15 или 16 месеца във време, в което основната дейност на нашата комисия беше по Закона за училищното и предучилищното образование. Там положихме изключително големи усилия”, оправда се Андонов. 


Колежката му също не се разпозна в предупреждението на Цветан Цветанов, че депутати, които само си разхождат костюмите в парламента, няма да имат място в листите на ГЕРБ за следващия парламент.


Калъчева изброи своя активност в законите за училищното образование и за държавния бюджет, както и в няколко решения.


Eмил Иванов от ДПС също не е положил първи подпис под нито един законопроект. Той обеща да обясни пред камерата ни защо, но така и не се появи в парламента повече. Утехата е, че има и депутати отличници. Сред тях е д-р Ваньо Шарков от „Синята коалиция” с 45 внесени законопроекта, но от тях са приети едва десет.


Повече по темата гледайте във видеото. 


Репортер: Калина Влайкова