От КНСБ предписват преструктуриране на капиталовите разходи

„Анализът на синдикатите показва, че служебното правителство може да направи някои не толкова сериозни, но все пак съществени промени в политиката по доходите, като преструктурира разходите на бюджета”, каза в „Здравей, България” президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му една от основните възможности е част от капиталовите разходи да бъдат отложени или отменени.

 

В Бюджет 2013 са заложени 5,4 млрд. лева за капиталови разходи. Синдикалният лидер предлага между 5 и 7% от тях да бъдат преструктурирани, което означава между 300 и 400 млн. Целта според Димитров е да се отвори „фискален прозорец”, в който да се вместят допълнителни социални мерки, които ще бъдат еднократни и краткосрочни.

 

Профсъюзите предлагат и голям пакет от енергийни помощи, който да се ориентира към онези 210 хил. лица и домакинства с право на такива помощи. „Предлагаме по този начин да бъдат подпомогнати и всички пенсионери, които получават до 200 лева пенсия. Това са 830 хил. души”, каза Димитров и добави към групата и безработните, които получават минимално обезщетение.

 

„Много удовлетворени сме, че бяхме чути, защото дадохме дефиниция на сегашната криза не като на такава на сметките за ток и парно, а като криза на ниските доходи”, коментира на свой ред Евгений Иванов, президентът на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България. „След като заедно – служебно правителство, синдикати и работодатели – идентифицирахме проблема, можем заедно да го решим”, допълни той.

 

В частния сектор държавните механизми не са приложими, отбеляза Иванов. По думите му там обаче има различни възможности за увеличение на доходите. Осветляването на „сивия” сектор, за което помогнал „светлият” бизнес, е една от тях. Според представителя на работодателите мерки свързването на бензиностанциите с НАП довело до повишена събираемост в бюджета с между 500 и 700 млн.

 

„Тези пари са все още непохарчени и могат да отидат чрез системата за социално подпомагане в най-потърпевшите слоеве на населението, които вече посягат и на живота си", отбеляза той.

 

Пламен Димитров подкрепя идеята за теглене на заем с цел повишаване на доходите, но смята, че тази мярка трябва да бъде взета от новото правителство след изборите. Служебният кабинет може да емитира вътрешен дълг в размерите, които му дава Законът за бюджета – до 2 млрд. лева.

 

Президентът на КНСБ се позова на нобеловия лауреат за икономика Нуриел Рубини, който по време на посещението си в България преди две седмици отбелязал в разговор с Димитров, че страната ни може да си позволи увеличение на дефицита през тази година до 1% над планирания, близо милиард, без това да разклати финансовата стабилност.

 

Целия разговор с Пламен Димитров и Евгений Иванов гледайте във видето.