Мерките си тя ще представи на служебния министър на икономиката Асен Василев

Кметът Йорданка Фандъкова планира да се срещне следващата седмица със служебния министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Столичният градоначалник ще му предложи конректни мерки и промени, засягащи сметките на потребителите на „Топлофикация – София”.

 

Общинският съвет вече е приел предложението на граждани и на потребителски организации топлинното дружество да не събира и да не начислява лихви върху прогнозни сметки.

 

Пред журналисти Фандъкова отбеляза, че за да се реши проблемът с топлинната услуга трябва да бъдат приети и промени в наредби и общи условия, които не зависят от Общината, а от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

 

Усилията на работната група са насочени към прилагане на ежемесечно отчитане и отпадане на прогнозните сметки, както и към възможността за сключване на индивидуални договори с топлинните счетоводители”, посочи Йорданка Фандъкова и обясни, че това са промени, които трябва да бъдат приети с наредба от енергийното министерство. По думите й трябва да има и промяна на методиката и формулата за ценообразуване на топлината услуга.

 

Фандъкова отбеляза, че самите граждани не са обединени в исканията си. „Трябва да има активни промени, но и в същото време трябва да предлагаме и реално изпълними мерки, което и задачата на експертите в работната група на „Топлофикация – София”,” коментира Йорданка Фандъкова, цитирана от „Фокус”.

 

Кметът посочи, че някои от експертите вече се отказват. „Без експерти няма как да сме сигурни, че ще се вземат правилните решения”, добави тя.