Хората подкрепиха Борис Митов, който бе призован на повторен разпит в прокуратурата

Протест в защита на свободата на словото и независимата журналистика пред Съдебната палата. Над 100 души си сложиха лепенки на устата в знак на несъгласие с пресирането на свободата на словото. 

 

Повод за протеста даде решението на Софийската градска прокуратура да привика на разпит журналиста от Медиапул Борис Митов и да поиска от него да разкрие източниците си на информация. Днес той беше извикан на втори разпит. 

 

В статията си Борис Митов прилага документи от делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев и сочи нарушения при използването на СРС-та от прокурор Роман Василев. Само час след публикуването на материала в петък, той е извикан в прокуратурата.

 

Поведението на прокуратурата накара стотици журналисти, граждани и правозащитници да се обединят срещу натиска върху независимата журналистика. 

 

Борис Митов беше извикан за втори разпит, а позицията на прокуратурата значително се промени.

 

„Никакви източници не сме искали от никого да разкрива, съобразяваме се с международната уредба”, каза градският прокурор на София Николай Кокинов. 

 

„В петък ме предупреди, че нося отговорност за лъжесвидетелстване, днес уточни пред адвоката ми, че всъщност не е имал предвид това”, подчерта Борис Митов.

 

Оказа се и че все още на прокурорите не им е ясно дали документите, за които Борис Митов е привикан, са секретни или не.

 

„Крайната цел е да се замъгли темата на текста Прокуратурата не се притеснява, че един техен колега е вършил нарушения”, коментира журналистът.

 

​„Не ни интересува съдържанието на статията. Решихме да проверим как така тези два документа циркулират в медийното пространство”, обясни Кокинов. 

 

И във Варна журналисти излязоха пред Съдебната палата в знак на подкрепа към колегата Борис Митов. Те са категорични, че случилото се с него е опит за натиск, а бързината, с която прокуратурата се е самосезирала по публикацията му, е тенденциозна.

 

От медиите в морския град се обявяват срещу отправянето на подобни предупреждения към гилдията и настояват главният прокурор Сотир Цацаров да реагира по случая.

 

Репортер: Искра Урумова