Срещу Румяна Ченалова от СГС е образувано наказателно производство за злоупотреба с „Македония табак”

Български съдия е разследван в Македония за злоупотреба с 2.5 милиона долара. Срещу Румяна Ченалова от Софийския градски съд е образувано наказателно производство за злоупотреба от държавния холдинг „Македония табак”. У нас съдия Ченалова отговаря за знакови дела - като мегапроцесът „Октопод”, делото срещу бившия изпълнителен директор на „Топлофикация” Валентин Димитров и срещу т.нар. група „Стойков-Николов” за пране на пари от САПАРД. 

 

Министерството на правосъдието у нас потвърди, че има наказателно производство за злоупотреба срещу съдия Румяна Ченалова. Тъй като тя все още е с адресна регистрация в Стара Загора обаче, всички документи са пратени там. 


Македонските власти разследват Ченалова от близо 9 години – от времето, когато тя все още е била адвокат. На Румяна Ченалова още не са повдигнати обвинения. Освен това, според македонското законодателство, тя има срок, в който може да обжалва образуваното срещу нея дело. 


Ако все пак съдия Ченалова бъде обвинена за злоупотреба с 2,5 милиона, тя ще бъде отстранена от длъжност. А нейното отстраняване означава, че мегаделото „Октопод” ще трябва да започне отначало на първа инстанция, защото тя е председател на състава, който гледа процеса, а резервен съдия не е назначен. Повече по темата гледайте във видеото.