Трима туристи се опитали да изкачат изкачат билото на хижа “Фенера“, но джипът паднал в пропаст и ги затиснал

Tрима туристи се обърнаха с джип в Средна гора, в опит да изкачат билото на хижа “Фенера“. Тежкият автомобил е паднал в пропаст и е затиснал мъжете. 


Единият от тях е починал в хеликоптера, който ги е транспортирал от трудно достъпното място до болницата в Пловдив. Останалите двама са получили различни наранявания, но няма опасност за живота им.


Над 100 рокери се събрали вчера, 13 април, по обед, за да открият пролетния сезон в подножието на хижа“Фенера“. По традиция мотористите катерят стръмния връх. Трима мъже от карловското село Климент решили да направят това, но с джипа си.


„Това не е скат. Това е просто една гола поляна, която е много стръмна. Може би при превключването на предавка или на нещо, не знам какво е направил момчето, джипът се връща надолу и започват да се търкалят 200 метра и до там. Долу са ги гледали 30 човека. И друг път са се опитвали много хора да го катерят, но всяко нещо става веднъж, нали знаете”, коментира управителят на хижа „Фенера” Петко Палавейски.


Хижарят потърсил помощ на тел.112. Два часа по-късно от Крумово тръгва хеликоптер с петима спасители. На борда се качва и д-р Ангел Миков, от Спешната помощ в Пловдив.


„Мястото беше дива гора, нелесно достъпно. Поехме тримата пострадали в спасителния хеликоптер и оттам нататък почнахме грубо казано борбата за живот на най-тежко пострадалия, който обаче за съжаление не беше успешен. Пострадалият почина във вертолета, въпреки усилията на нас като екип и на спасителите. Беше в шок още при качване във вертолета, разказа д-р Миков.


Починалият е 39-годишният Пеньо Петров - пожарникар във ВМЗ-Сопот. Има семейство и тригодишно дете. Според хижаря, ако хеликоптерът не се е забавил, животът му е щял да бъде спасен. 


Командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Златко Златев обясни, че хеликоптерът е закъснял, защото не са получили точна информация за мястото и на екипажа е отнело време да проучат района.


Двамата пострадали са настанени в Университетската болница в Пловдив. Състоянието им е стабилно, обясниха лекарите. Най-леки са нараняванията на 23-годишния шофьор на джипа Христо Стефанов.


Пострадалите отказаха да говорят с екипа на Нова ТВ. По случая е образувано досъдебно производство. И на тримата мъже е взета алкохолна проба. Резултатите ще са ясни утре.


Репортер: Благой Бекриев