Следователите се надяват, че по този начин ще съберат повече детайли за фаталния взрив

Следствен експеримент ще повтори изцяло атентата в Бургас, при който загинаха петима израелски туристи, шофьорът на автобуса, с който пътуваха, и атентаторът. 

 

За целта в 10 часа днес на специална площадка в Ихтиман, ще бъдат взривени два автобуса. Следователите се надяват, че по този начин ще съберат повече детайли за фаталния взрив, които са необходими за разследването. 

 

Двата автобуса, които ще бъдат взривени, са закупени от Европол и ще бъдат разположени по същия начин като при атентата на 18 юли 2012 година на летище Сарафово. Взривното устройство ще бъде максимално близко копие на бомбата, която избухна тогава. 

 

За да може да се установи какви увреждания са получили пътниците, в автобусите ще бъдат поставени макети, направени от материал, който съответства на мускулната и костна плътност на човешкото тяло. Броят на макетите ще отговаря на броя на пътниците по времето на атентата. 

 

Следователите се надяват да разберат дали взривът се е задействал преди или след като атентаторът е оставил раницата си в багажното отделение на автобуса. 

 

Възстановката ще бъде записвана с високоскоростни камери.