Ако вината на Цветан Цветанов бъде доказана, го грозят до осем години затвор

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов вече е клиент на прокуратурата. Софийска градска прокуратура официално съобщи, че има достатъчно доказателства за извършено от Цветан Цветанов престъпление по делото за незаконно подслушване на президента, други политици, министри и бизнесмени. 

 

Прокуратурата обяви, че са събрали доказателства за злоупотреба с власт и за това, че Цветанов е допуснал негов подчинен служител да извърши престъпление. 

 

Ако вината на Цветан Цветанов бъде доказана, го грозят до осем години затвор.  

 

В същото време прокуратурата спря делото срещу четиримата високопоставени служители на най-секретната служба в МВР – СДОТО. В края на април те бяха обвинени и посочени като основни виновници за създаването на условия за злоупотреби със специални разузнавателни средства. 

 

Причината - в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление от страна на началника им Цветан Цветанов. 

 

Наказателното производство срещу Цветанов обаче засега не може да тръгне, защото като кандидат за депутат, той притежава имунитет. След изборите прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветанов, или са налице основания главният прокурор да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за наказателно преследване. 

 

Другият вариант, при който делото може да започне веднага е, ако Цветан Цветанов бъде премахнат от листите на ГЕРБ и така имунитетът му отпадне.  

 

Повече по темата гледайте във видеото.