Това твърди канадският психоаналитик Ги Корно

Може ли да променим живота си със силата на ума? Търсейки отговор на този въпрос, екипът на „Събуди се” се разрови из книгите на Ги Корно.


Канадският психоаналитик е последовател на Юнг и разделя времето си между практиката и писането. Освен като терапевт и писател, Корно се подвизава и като световноизвестен лектор.
Книгата, с която канадецът става популярен, е „Има ли щастлива любов?” Без да дава рецепти за щастие, Ги Корно разказва как взаимоотношенията между родители и деца обуславят любовния ни избор и оставят отпечатък във връзките ни. Книгата е определяна като „хамелеон”. Причината – много хора намират обяснение и решение за ситуациите в любовта, които винаги се смятат за частен случай. Все пак последователят на Юнг си оставя вратичка и казва, че конфликтите и проблемите във връзките са път за осъзнаване на раните от детството и преодоляването им.


Затова, разбира се, трябва да използваме силата на ума. Как да го направим Ги Корно ни учи и в книгата си „Най-доброто в нас”. Там канадецът разказва как да преборим компенсациите на чувства и усещания и да започнем да живеем истински. Пример за тези компенсации е потребяването. Независимо дали си купуваме нещо, дали консумираме продукт, любов или друга емоция – ние компенсираме.


Друго важно послание е, че емоцията не казва цялата истина. За автора тя е сигнал за търкане между личността и външния свят.


Корно обяснява как чрез силата на ума можем да пренастроим апетитите на тялото си и да счупим робските окови на физическото ни тяло. Може би именно по този начин психоаналитикът успя да пребори рака. През 2008 г., след като Ги Корно обяви, че страда от лимфома, лекарите заключиха, че писателят вече няма рак на кръвта.