Нападателят нямал намерение да нарани никого

Софийският районен съд освободи 36-годишния Виктор Градинаров, който нахлу с нож в дома на лидера на ДСБ Иван Костов в събота.

 

Градинаров разказал, че преди е живеел във фондово жилище на БДЖ в Плевен, от което е бил изгонен след смъртта на родителите си. След това му се случвало често да рови по кофите за боклук.

 

Пред съда задържаният заявил, че не е искал да обере дома на Костов. Целта му била да бъде забелязан. В нощта на 10 срещу 11 май той заспал в беседката, която се намира в двора в къщата на бившия лидер на ДСБ в квартал "Драгалевци".

 

Според разказа на мъжа на сутринта на 11 май той видял Елена Костова да излиза през дворната врата и поискал от нея бижута. Свалил маската си след като видял Иван Костов и неговото внуче. След това хвърлил ножа си на ливадата и седнал, за да чака полицията. В последната си дума пред съда, той обяснил, че оставя съдът да прецени каква мярка да му определи.

 

Прокуратурата е поискала обвиняемият да получи мярка за неотклонение "задържане под стража". Според съда обаче, въпреки опита за грабеж, действията на 36-годишния мъж доказват, че не е възнамерявал да довърши дейността си.

 

В обясненията си пред прокуратурата Виктор Градинаров, който няма къде да живее, разказал, че се страхувал да отиде в къщата на Бойко Борисов, не знаел къде живее лидерът на БСП Сергей Станишев, председателят на "Атака" Волен Сидеров не му се сторил толкова важен, затова отишъл у Костови.

 

Решението на съда подлежи на протест и обжалване пред второинстанционния Софийски градски съд. Там мярката му за неотклонение ще бъде разгледана на 21 май. Според съдия Върбан Върбанов е малко вероятно тя да бъде изменена.