Това увери главният прокурор Сотир Цацаров

Все още не е ясно дали на депутатите няма да им се наложи да гласуват първо свалянето имунитета на Цветан Цветанов, а чак след това да обсъждат новия кабинет.

 

Причината – прокуратурата е дала една седмица на парламента да заработи преди да поиска имунитета на Цветанов. Сотир Цацаров каза, че искането вече е готово и написано. И още няколко проверки, свързани с Цветанов, излизат на дневен ред.

 

Според прокуратурата Цветанов, в качеството му на министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинените му директори на службата за подслушване да извършат престъпления по служба. Затова прокурорите вече са написали мотивирано искане за сваляне имунитета на Цветан Цветанов, но още няма да го внесат в парламента.

 

Причината обясни Цацаров: „Това е седмица, в която парламентът се конституира и се избира ръководство. Пък и приемете, че уважението към институцията парламент изисква да не започва работата си именно с такова искане”. 

 

Междувременно се оказа, че Цветан Цветанов ще бъде проверяван и за прочетените от него СРС-та в парламента, заради които предварително обвини лекари от Горна Оряховица в убийство на новородено. 

 

По закон който използва информация, събрана чрез СРС-та, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода. 

 

Възможно ли е прокуратурата да подведе под отговорност Цветанов и за това – гледайте във видеото.