Сега Поморийският плаж притежава син флаг, а отпадните води се вливат на 400 метра от плажуващите

В Поморие беше даден старт на строителните работи по реконструкцията на ВиК мрежата и пречиствателната станция. Морският град има проблем не само с отпадните води изливани в Черно море, но и с канализация, което създава проблеми при всеки пороен дъжд.


Рехабилитацията на цялата амортизирана ВиК мрежа е финансирана по оперативна програма „Околна среда” за която морският град получи безвъзмездна помощ от 96 милиона лева. Този проект ще реши проблемите не само на 55 хиляди жители в Поморие, но и на хиляди туристи по Черноморието. За да не бъде разкопаван града по време на туристическия сезон, основната строителна дейност ще започне през есента.


В момента поморийският плаж притежава син флаг, а отпадните води се вливат на 400 метра от плажуващите. Мръсната канализация на този нов квартал в Сарафово обаче се излива в залива, където през следващите няколко месеца ще е пълно с туристи. Отпадните води в Равда пък въобще нямат дълбоководно заустване и част от тях се вливат директно до брега.


Според Регионалната здравна инспекция и басейнова дирекция, водата не е опасна за плажуващите. Жителите на крайморски селища са доволни,че до две години край плажовете ще има чиста морска вода.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Елена Танева