Така ще се избегнат и съмненията за записване на деца с определени предимства

Бургас стана първият град в страната, който сложи окончателно край на опашките от чакащи родители, за да запишат децата си в първи клас. От днес до 10 юни, включително, всеки един родител може да избере училището за своя първокласник по електронен път. За тези родители, които не могат да ползват компютър или нямат достъп до интернет, ще остане старата -  хартиена форма за кандидатстване.

 

Радостина Мечкова е родител на бъдещ първокласник. Тя е една от първите майки в страната, която успя да запише детето си в първи клас по електронен път.

 

„Формата е направена много удобно, много приятно за всички хора, става много бързо и лесно  и децата се подреждат веднага по номера. Това е най-важното,че няма да има сърдения”, коментира Радостина Мечкова.

 

С новата система, освен че ще се облекчат родителите, ще се избегнат и съмненията за записване на деца с определени предимства. От такива ще се ползват деца с увреждания и сираци. Всяко дете получава точки, ако отговоря на определени изисквания - по-голям брат или сестра в същото училище, дете, което е било в подготвителна група там.

 

Над 2 хиляди са местата за първолаци в Бургас за следващата година. Записването е за 32 училища.

 

Резултатите от първото класиране ще бъдат обявени на 20 юни, а от Общината уверяват, че свободните места са повече от бъдещите първокласници.

 

Репортер: Цеца Алексова