Очаква се рязко покачване на водите на Дунав, но това няма да доведе до заливане на територии

Интензивните дъждове от Централна Европа няма да достигнат до нашата страна. Постепенно те ще се изнесат към Украйна, обясняват метеоролозите. Все пак през следващите дни ще вали и у нас. На места дъждовете ще са интензивни, но краткотрайни.  


Експерти, които следят нивото на река Дунав на наша територия, коментираха, че се очаква рязко покачване на водите, но това няма да доведе до заливане на територии.


По данни на Германската метеорологична служба и Европейския център за средносрочни прогнози нивото на реката у нас, в горното течение, ще се повиши с нива, които не са били достигани през последните две години.


И към момента в горния участък на реката се отчита покачване. При Ново село то е с 53 сантиметра, при Видин - 30, а при Лом - 8. На изток обаче се отчитат спадове.


Като притеснителни се определят нива на реката над 7-8 метра. През април край Лом например беше обявена втора степен на опасност при нива на водата от над 780 сантиметра.

 

Валежите у нас ще бъдат краткотрайниДокато според метеоролозите очакваните валежи през следващите дни у нас ще бъдат краткотрайни, в Чехия, Австрия, Унгария и Полша са възможни нови проблеми с дъждовете още във вторник.


У нас до края на седмицата ще има превалявания, но не толкова съществени и главно следобед. Ще остане и хладно за началото на юни.