Студентите най-много се възмущават от медийното затъмнение, което налага правителството

Десетки турски студенти се събраха отново в центъра на София, за да изразят своята подкрепа и съпричастност към каузата на своите сънародници в Турция. Те учат в България, но семействата им живеят в размирните турски градове. 


Има много полицейско насилие. Сестра ми каза, че вчера са ползвали звукови бомби. Има доста ранени. Полицейска кола блъсна хора, има над 20 ранени, разказа един от протестиращите турски студенти пред екип на Нова ТВ.


Друг студент разказа, че неговите приятели в Анкара са били убивани – „с бомби и с полиция”.


Студентите най-много се възмущават от медийното затъмнение, което налага правителството, и са категорични, че е „недопустимо в 21 век да бъдат потъпкани основни човешки права”.


Те обещават, че ще продължат да се събират в София, за да показват на близките си в Турция, че мислят за тях и ги подкрепят.


„Всеки хвърлен срещу вас камък и сълзотворен газ, насълзи и нашите очи. Всеки ритник и плесник зачерви и нашите страни. Винаги ще сме с вас”, обърнаха се протестиращите турски студенти в София към своите близки и приятели в родината им. Те бяха категорични, че след изпитите си ще се върнат незабавно в Турция.


„Имаше преди комунисти, националисти, кюрди... Вече няма, всички са заедно - срещу правителството, обясниха турските студенти.


Повече по темата гледайте във видеото.