Те са наети по различни програми и на сезонна заетост, а срокът за наемането им изтича през есента

Министърът на труда Хасан Адемов предупреди, че около 80 хиляди души може да останат без работа преди зимата.  Причината е, че те са наети по различни програми и на сезонна заетост, а срокът за наемането им изтича през есента.

 

На 1 август изтичат деветте месеца стаж на Гергана Младенова в Министерство на културата. Тя е наета по програмата за безработни висшисти "Старт в кариерата" за работа в държавната администрация.  Но след 1 август Гергана ще трябва да си търси нова работа.

 

Не така стоят нещата обаче за около 50 хиляди души, чиито договори по оперативна програма „Човешки ресурси” изтичат през лятото или най-късно - есента. За наетите по такива мерки от бюджета всяка година се заделят около 73 млн. лева по така наречения план за действие по заетостта. С него се осигурява работа на хората, които вече са били наети по оперативната програма. Пари обаче вече няма. 

 

Според социалния министър Хасан Адемов, от тези средства били останали само 11 млн. лева. За да се запълни дупката в бюджета според него, били необходими още 60 млн., но можело да се намерят едва половината от тях. 

 

Така или иначе Гергана е доволна от стажа си в министерство на културата, макар заплата да е 400 лева, а с удръжките около - 300 лева.

 

За седемте месеца от стажа си Гергана е сменила трима министри на културата.