Колко от тях са опасни за живота на учениците - ще стане ясно до дни

Във Велико Търново днес беше погребението на осемгодишното дете, което беше убито от стара футболна врата, в двора на училището му.

 

Заради нелепата смърт, в града започнаха проверки на всички съоръжения и сгради на училищата. Колко от тях са опасни за живота на учениците - ще стане ясно до дни.

 

Първото нещо което провери назначената от кмета комисия е футболната площадка, където загина второкласника Красимир. 

 

„Занемарено е вниманието към безопасността. Затова нашето предписание е да се укрепи цялата конструкция наново”, коментира Ганчо Карабаджаков, зам.-кмет на община Велико Търново.

 

От ръководството на училището отказаха коментар за състоянието на площадката и тежкия инцидент. „Няма да отговарям на въпроси, тече разследване, нека да оставим органите да си свършат работата. Другата ни задача е да се грижим за психическото и физическото състояние на 600 ученици, които влизат всеки ден в сградата”, каза Марияна Христова, зам.-директор.

 

До дни ще са ясни резултатите от проверките във всички общински и държавни училища. После кметът на града ще определи срокове в които директорите им трябва да отстранят или ремонтират всичко потенциалноопасно в сградите и дворовете. 

 

Повечето директори заявиха подкрепа за своя колега от училище „Вела Благоева” и обясниха, че средствата в делегираните бюджети не стигат за поддръжка на всичко, което те трябва да стопанисват.

 

Репортер: Йовка Драганова