В Бургас вече са издадени разрешения на 80 работодатели

Традиционно в края на учебната година много ученици започват да търсят работа за лятната ваканция. Обикновено интересът е насочен към сезонните позиции


Макар в началото на активния туристически сезон, в Бургас вече са издадени 80 разрешителни на работодатели за наемане на непълнолетни младежи. От Инспекцията по труда отчитат, че все още интересът е малък, защото учебната година не е приключила. Напомнят обаче, че и децата, и родителите трябва да са внимателни при избора на работно място. Добре е да са информирани дали избраният работодател е бил коректен към досегашните си служители. Задължително условие е родителите да подпишат декларация, с която заявяват, че са съгласни детето им да започне работа. Има редица изисквания и към работодателите, които наемат младежи под 18-годишна възраст.  


Обикновено край морето учениците работят като сервитьори, продавачи на сладолед и царевица. Така месечно могат да заработят между 300 и 450 лева, с които да подпомогнат семейния бюджет.


Работодателите, които наемат деца под 16 години трябва да се съобразяват с още едно изискване – младежите не могат да работят през нощта. 


При започване на работа задължително се сключва трудов договор. В него трябва изрично да се посочи работното време и възнаграждението. В случай че шефът се окаже некоректен и си позволи да експлоатира непълнолетен служител повече от предвидените часове или пък не му заплати договорената заплата, сигнали може да се подават в Инспекцията по труда. 


Репортер: Цеца Алексова