Руската страна е склонна да оттегли иска срещу НЕК, ако проектът бъде рестартиран

Въпросите за Южен поток и АЕЦ „Белене” бяха поставени на среща между енергийния министър Драгомир Стойнев и руския зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновски.


Гостът изрази оптимизъм, че строежът на българския участък на газопровода може да започне до края на годината. Колкото до АЕЦ „Белене”, руската страна е склонна да оттегли иска, ако проектът бъде рестартиран. Това заяви вицепрезидентът на "АтомЕнергопроект" Генадий Тепкян.

 

Анатолий Яновски обаче остана лаконичен в думите си: „Разговаряхме за енергийното сътрудничество, за развитието му и въпросите, които стоят пред страните ни. Обсъждахме въпросите, свързани с реализацията на „Южен поток” и въпросите, свързани с "Белене". Това беше първата, опознавателна среща с вашия министър. Договорихме се да дадем задачи на компаниите, които се занимават с реализацията на тези проекти, за да може те да ускорят диалога помежду си".

 

Новият министър на икономиката Драгомир Стойнев заяви в писмено съобщение до медиите, че кабинетът ще подкрепи всеки проект с Русия, който е от взаимен интерес.  Според него е възможно да се направи и нов финансово-икономически анализ на проекта „Белене”.