Промените в Закона за специалните служби скараха бивши и сегашни управляващи

Пореден ден на тежки скандали в новия български парламент. Промените в Закона за специалните служби отново скараха бивши и сегашни управляващи и бяха приети без народните представители от най-голямата парламентарна група. Заседанието на парламента и днес беше бойкотирано от ГЕРБ. Депутатите на Бойко Борисов влязоха в зала, регистрираха се и след като кворумът беше постигнат, демонстративно напуснаха залата, както обещаха още вчера.

 

97 депутати от ГЕРБ изпратиха писмо до президента Росен Плевнелиев с молба за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност заради приетите промени в Закона за специалните служби. Според него ГДБОП излиза от МВР и попада под шапката на ДАНС, а агентите ще имат право на разследващи функции. Според ГЕРБ тези промени застрашават националната сигурност. "Искат да саздадат един тип Гестапо и да започнат да нападат кемтове на ГЕРБ", коментира Борисов.

 

Как са използвани правителствените самолети от бившия премиер Бойко Борисов? С този въпрос продължи работата в пленарна зала по време на първия парламентарен контрол за новото правителство. Оказва се, че за две години кабинетът „Борисов” е навъртял във въздуха над 1 млн. и 600 хиляди лева.

 

Няма ясна система за съхраняване на записите – да не кажа, че всичко е разхвърляно насам-натам”, коментира новият министър-председател Пламен Орешарски.

 

Докато в залата депутатите нищеха полетите на бившите управляващи, отвън Бойко Борисов обяви, че ще съди Волен Сидеров заради обвиненията му от вчера, че с правителствени и военни самолети са изнасяни пари за офшорни сметки. Нарече ги „пълни лъжи”. Лидерът на националистите пък отвърна с коментар, че Борисов „явно се е уплашил – значи съм уцелил в десетката”.

 

В кулоарите се стигна до сблъсък, започнал след като репортерка от телевизия СКАТ и кандидат за депутат от Националния фронт за спасение на България Мария Цветкова се опита да зададе въпрос на лидера на „Атака” Волен Сидеров. Минути след това, докато самата тя обясняваше пред микрофона на друга камера за поредната размяна на реплики, я наобиколиха депутати от „Атака”. Няколко квестори на народното събрание не стигнаха, за да спрат схватката. Нито депутатите, нито репортерката отстъпваха. Наложи се ред да въведе зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

 

През това време повече от десетина мъже обградиха централния вход на Народното събрание и необезпокоявани от никого, но под зоркия поглед на полицията, останаха там около час и половина.

 

По информация на Нова ТВ мъжете пазят лидера на „Атака” Волен Сидеров. Те останаха до неговото напускане на сградата и тръгнаха плътно зад него. Пред журналисти Волен Сидеров потвърди, че има заплахи за него, но не пожела да уточни нищо повече.

 

Какво още се случи в парламента гледайте във видеото.