Водните инциденти се нареждат веднага след катастрофите като обществен риск

Три четвърти от всички европейци могат да плуват, а у нас делът на хората, които са овладели умението е едва 20%. Равносметката направи във Варна еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

 

Заедно с екипа си, българският представител в Европейската комисия премина еднодневно обучение, организирано от Водноспасителната служба към БЧК, предаде „Фокус”. Георгиева посочи, че уменията на спасителите у нас не отстъпват на тези на европейските им колеги. По думите й обаче „това, което засега ни липсва, е да повишим превантивната и спасителна дейност, като приоритет в общественото съзнание”.

 

Еврокомисарят отбеляза, че много хора, най-вече деца, загиват особено във вътрешните водоеми. Кристалина Георгиева каза също, че като обществен риск водните инциденти се нареждат на второ място след автомобилните катастрофи.

 

„Важно е да повишим вниманието на нашето общество към това водата да бъде наш приятел, а не да става наш враг, особено на фона на наводненията в Централна Европа”, заяви Георгиева. „Това ни напомня колко е важно да имаме добри навици и да можем да предпазим себе си и при нужда да можем да помогнем на близките си”, коментира представителят на изпълнителния орган на ЕС.