Русенлии очакват градът да стане европейска столица на културата

Русе често е наричан град на "първите неща". Като приемник на всичко ново дунавския град е дал начало на повече от 120 нови начинания. От тук тръгва не само първата ж.п. линия, но и първият асансьор, пивоварна, та дори и с георгафска карта са боравили първо русенци.


В края на XIX век архитектурният облик на Русе го доближава до средноевропейските градове и за няколко десетилетия градът е входната врата на Европа към България. Неслучайно в този период Русе е град на иновациите.


Русенци, се гордеят, че именно тук за пръв път хората са гледали кино. Малцина знаят, че точно в дунавския град за пръв път улиците получават имена. Тук е открита първата съвременна печатница в българските земи.


В Русе е построен първият ръчно задвижван асансьор в България, нещо без което не може нито една съвременна сграда. През 1878 г. Русе става първият град в България с градоустройствен план.


В Русе е построен първият метален кораб, тук е създадена първата частна банка „Гирдап“ и фабрика за сапун. Няма как да не споменем и Дунав мост край Русе, който поне още седмица си остава единствен над река Дунав в България. Иновациите на дунавския град са актуални и днес.

 

Русе очаква да стане първия български град европейска столица на културата чрез своята кандидатура.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Олга Василева