В сградата на БСП продължава Националният съвет на социалистите

Камъни и други предмети полетяха към сградата на БСП, където продължава Националният съвет на партията. След традиционната обиколка на столичния център – от парламента, през „Орлов мост” до НДК – протестното шествие тази вечер стигна до централата на социалистите.

 

Счупените стъкла от фасадата на „Позитано” 20 раниха един от журналистите, отразяващи протеста. Пострадалият колега е леко ранен и бе превързан от екип на Спешна помощ. „Обстрелът” бе съпътстван от скандирания „Оставка”.

 

Заради провеждащия се партиен пленум мерките за сигурност около сградата тази вечер бяха засилени. На мястото пристигна и шефът на СДВР Ивайло Спиридонов. До инцидента протестът беше мирен.

 

Протестът се успокоиОсвен на ул. „Позитано”, градусът на напрежението остава висок и в сградата на номер 20. Не е ясно кога ще приключи Националният съвет на социалистите. Дискусиите  между червените лидери продължават без информация за това дали е гласуван поисканият по-рано от председателя на партията Сергей Станишев вот на доверие. Самият Станишев многократно заяви, че няма да подаде оставка, каквито призиви се чуха от редиците на неговата партия. Сред гласовете в тази посока бяха тези на депутата Георги Кадиев и бившия народен представител Румен Петков.

 

По-рано днес министърът на отбраната Ангел Найденов потвърди на брифинг, че в централата на социалистите текат тежки и много емоционални дискусии, каквато, отбеляза той, е и атмосферата навън. Очаква се решенията да бъдат обявени на пресконференция след края на съвета. До момента се знае само, че не е поставяно искане за оставка на правителството, не е ставало въпрос и за предсрочни избори.

 

Яйце удари табелата на ДПСПо-късно шествието на недоволните от управлението на страната се изтегли по улица „Позитано” и обстановката се успокои. Основната част от протестиращите се насочи към партийната централа на другата политическа сила, подкрепяща правителството на Пламен Орешарски – ДПС.

 

Множеството премина пред сградата на Движението за права и свободи с възгласи „Долу ДПС”, „Оставка” и „Вън!”. Обстановката и там се успокои след преминаването на демонстрантите, а единственото по-сериозно поражение беше хвърлено яйце по табелата на фасадата на зданието. По-късно и полицаите напуснаха района.

 

Основната част от протестиращите се насочиха обратно към Народното събрание, където няма данни за ексцесии. Спокойно остана пред централата на „Атака”. През последните две вечери засилено полицейско присъствие попречи на демонстрантите да стигнат до сградата на ул. „Врабча” 1, където в предходните дни имаше конфронтация между участниците в протестите и привърженици на националистическата политическа сила.