Връщането на старите правила за пенсиониране струва не повече от 5 млн., категоричен е военният министър

Все още чувам гласове, които са подведени или не разполагат с достатъчно информация”, каза в „Здравей, България” военният министър Ангел Найденов в коментар атаките по негов адрес, че спира реформата в армията, защото връща старите условия за пенсиониране, спира съкращенията, възстановява закрити поделения. Тези действия вкараха Найденов в конфликт и с президента Росен Плевнелиев.

 

„Онова, което правим, е да променим част от нещата, които са заложени в плана за развитие на въоръжените сили до 2014 г. Например трансформирането на Бригадата специални сили в Пловдив в полк. Така и не чух аргументи защо трябва да се прави това. Тенденцията в партньорските армии в НАТО е коренно различна – там хората развиват и разширяват специалните си сили, а ние отиваме на съкращаване”… „Второ - имаме отлагане на част от действията по закриване”, допълни Найденов. „Отказ от реформи няма, има отлагане.”

 

Не отлагане, а спиране на пенсионната реформа обаче навлече на Ангел Найденов конфликт с върховния главнокомандващ. Според военния министър президентът Росен Плевнелиев е бил „очевидно подведен, защото говори за цена в размер на 30 млн. лева. Няма такова нещо. Премахваме едно допълнително въведено условие в края на 2012 г., продукт на една срамна сделка между финансовия и военния министър – възраст, въведена допълнително като условие за получаване на пенсия при навършване на определени години осигурителен стаж.”

 

Това условие според Найденов е абсолютно ненужно, защото в рамките на всяко воинско звание има пределна възраст, при навършването на която задължително военните се пенсионират. По думите му става въпроса за около 1 100 души, които биха придобили право на пенсия и дори всички да решат да ползват правото си на пенсиониране, това няма да струва повече от 5 млн. лева. „По-големият проблем е защо от 10 категории, които ползват облекчени условия на пенсиониране, бяха засегнати само тези на военните”, попита министър Найденов.  

 

Ангел Найденов коментира и актуализацията на бюджета, която ще бъде обсъдена на извънредно заседание на кабинета. По думите му финансовият министър я предлага по две причини. „Първо – не са изпълнени приходите. Това, което казва приходната администрация в момента е, че към края на годината се очаква неизпълнение от 980 млн. лева, която може да бъде сведено до 500 млн. с помощта на актуализацията на бюджета.” Втората причина според военния министър е в натрупаните задължения на държавата. Към различни доставчици например те възлизали на 160 млн. лева.

 

Министерството на отбраната трябва да получи 30 млн. лева за да започне модернизацията на част от навигационните системи и авиониката на изтребителите. Тези пари не са осигурени, а модернизацията се налага, защото честотите на навигационните системи влизат в конфликт с честотите, на които работят високоскоростните влакове, обясни още министърът на отбраната. До 1 септември, ако не бъдат осигурени тези пари, няма да може да бъде издаден акт 16 и високоскоростната отсечка Пловдив – Свиленград няма да влезе в експлоатация.

 

Целия разговор с военния министър можете да проследите във видеото.