Ако „Атака” не гласува, ветото няма да бъде преодоляно, отбеляза социалистът

„Причината за ваканцията на депутатите бе да се успокои обстановката в София и това се случи. Правилно беше да излезем в почивка от 15 август”, посочи в „Здравей, България” депутатът от левицата Георги Кадиев. По думите му до тази дата е можело да се гласува по ветото на президента и да се свършат още няколко неща.

 

Според социалиста извънредното парламентарно заседание по президентското възражение срещу актуализацията на бюджета едва ли ще бъде по-рано от сряда. Той призна обаче, че депутатите все още не са получили съответното съобщение за това.

 

ГЕРБ се държи като отчаяна опозиция, защото се опитва да спре актуализацията на бюджета с процедурни хватки. При нас няма разколебаване за това дали трябва да се гласува за актуализацията на бюджета. Единственият проблем е, че трябва да се съберат 121 души, предвид това, че е ваканция и част от тях не са в България”, коментира Кадиев.  

 

Ако „Атака” не гласува в пленарна зала, ветото на държавния глава няма да бъде преодоляно, отбеляза още депутатът от "Коалиция за България". Една опозиция може да си позволи процедурни хватки, но управляващите не могат да прибягват до тях, смята червеният депутат.

 

Ако актуализация на бюджета не мине в парламента, ще последва нов опит. Според Кадиев това е неизбежно, потвърждавали го дори от ГЕРБ.

 

„Тази актуализация имаше два аспекта. Икономическият – сега да имаш повече средства, за да изпълниш определени задачи и политически – оттегляне от бюджета ‘Дянков’ и преминаване към нова бюджетна политика. Затова не можем да отлагаме актуализацията, а трябва да си я завършим докрай”, категоричен е депутатът.

 

Целия разговор с Георги Кадиев можете да проследите във видеото.