Публикуваха изискванията за квалификация на дисководещите

За първи път в Държавен вестник беше публикувана Наредба за придобиване на квалификация по специалност ”Дисководещ”. Това смути почитателите на клубната музика и практикуващите професията.

 

Списъкът с изискванията е дълъг - дисководещият е длъжен да демонстрира творчески идеи, подходи и умения, да умее да намира информация в интернет, работи със специализирани програмни продукти за обработка на звука, с продукти за създаване на документи, да осъществява комуникация и ползва специализирана литература на чужд език.

 

Наредбата смая мнозина фенове, а музикантите от „Дийп зоун проджект”  вече получиха предложение  да направят ремикс на песента „Училище наше, любимо”.

 

„Досега не съм чувал такива изисквания да се поставят към диджеите, ние работим по-скоро за удоволствие. Не смятам, че е нужно да имаме дипломи за това което правим”, казва Рой Хил, професионален дисководещ в столичен клуб.

 

Според мен това е смехотворно, да се постави изискване в такава сфера. Да, хубаво е да имаш музикално образование, хубаво е да имаш усет към музиката, но да ти се поставят изисквания - да покриваш сертификати които предполагам, че ще  бъдат и платени, това до голяма степен ще убие удоволствието от нашата работа”, допълни той.

 

Препоръчително е на всеки три години обучаващите да преминават курс за актуализиране на професионалните знания и умения. „Това да караш музикант да има тапия ми звучи нелепо. Все едно да накараш Лили Иванова на всеки три години да си възобновява сертификата за това, че е добър изпълнител. Ако това е изискването ние да си запазим работата, ние ще ги изкараме, според мен това е загуба на време”, завърши диджеят.