Ранените са настанени във Видинската болница.

Две жени загинаха при тежка катастрофа, която стана на 23-и август край видинското село Цар Симеоново. Микробус, в който се возели 20 берачи на шипки, е излетял от пътя рано сутринта. Според разследващите най-вероятната причина за инцидента несъобразена скорост.  


Катастрофиралият микробус е превозвал работници от село Арчар да берат шипки, когато  излязъл от пътя и се забил в крайпътно дърво. В него са пътували 20 души, както и водачът на превозното средство. 


„Аз въобще не знам нищо какво е станало. Всички бяхме отзад, наредени един до друг, и чухме само удара в дървото, разказва Веска Асенова – една от пострадалите, която оцеляла като по чудо.


На място е загинала една жена, а друга е починала малко по-късно във Видинската болница. Седем души са хоспитализирани в ортопедичното и хирургичното отделение на болницата.


„Един от тях е преведен в реанимация, мъж на 42 години, който е в най-тежко състояние. Той е със счупен таз, счупени ребра и разкъсване на уретрата. Транспортиран е до болницата във Враца за операция”, обясни зам.-директорът МБАЛ – Видин – д-р Елка Цанкова.


Водачът на микробуса не е употребил алкохол. Той е на 27 години и има 7 години стаж зад волана. 
 

„Предполагаме, че е движение с несъобразена с пътните условия скорост, в условията на два последователни ляв и десен завой. Водачът е изпуснал управлението на автомобила и това е довело до настъпването на тежко пътно-транспортно произшествие”, коментира комисар Ваньо Димитров от ОД на МВР-Видин.


Силвана Петрова - друга пострадала при инцидента, обаче чула от шофьора на микробуса друга версия за катастрофата.


„Знаем само, че един тир е препречил пътя. Момчето се е опитало да избегне челен удар и отидохме в канавка. Ако се бяхме ударили с тира, нямаше да остане нито един жив”, обясни Силвана Петрова.


По думите на комисар Ваньо Димитров обаче, водачът давал противоречиви показания за цвета на товарния автомобил, който го е засякъл: „Той твърдеше, че е имало и друг автомобил, после че е нямало. Досъдебното производство ще изясни всички тези въпроси, които остават неясни.”


От полицията са категорични, че шофьорът не е имал право да превозва с този автомобил толкова много хора наведнъж.


„Това са хора, които са тръгнали да си търсят прехраната, но това не е правилният начин за превозването им. За съжаление, всички имаме вина за този случай, включително и ние като орган за контрол, включително и техните близки, които знаят че пътуват по този начин”, отбеляза комисар Димитров.


Повече подробности за инцидента ще намерите във видеото.


Репортер: Биляна Борисова