Той е неминуема част от обичаите и традициите на много народи

Руският учен Тимирязов казва, че “хлябът е едно от най-великите изобретения на човешкия ум”. Създаден преди повече от 5000 години, първоначално като “безквасни питки”, хлябът претърпява дълга еволюция, също като човека. 

 

И днес неизменно присъства на трапезата ни, a aроматът на прясно изпечен хляб пък е един от начините за приятно събуждане.

 

Когато стане въпрос за хляб няма как да не започнем с поговорката „Никой не е по-голям от хляба”. В обичаите и традициите на много народи хляба е неминуема част.

 

Седнем ли да се храним, хляба е на масата, а в някои краища на България, когато ще се обядва или ще се вечеря се казва „Хайде да ядем хляб”. 

 

До преди няколко години у нас можеше да намерят само три вида хляб: бял, добруджа и типов. Поне такива бяха имената им. Това имаше или нямаше в магазините и с нетърпение се очакваха празници, когато бабите ни замесваха най-топлия, най-белия хляб. Днес разнообразието е огромно. 

 

В една от малкото пекарни в София можем намерим различни видове хляб, но не и бял. Да в тези пекарни можем да намерим хляба за нашата диета, за нашата закуска, за нашия вкус.

 

Тук е време да кажа „Харчи се като топъл хляб”. Така е, миризмата на прясно изпечен хляб винаги привлича.