Собственикът на „Риск инженеринг” бе привикан днес в прокуратурата

"Кабинетът на Бойко Борисов и служебният кабинет след него (бел.ред. на служебния премиер Марин Райков) не са предприели съответните действия за спиране на търговските отношение по отношение на проекта АЕЦ „Белене”, каза собственикът на „Риск инженеринг” Богомил Манчев на пресконференция, часове след като стана обвиняем, предаде БГНЕС.

 

Манчев подчерта, че нито Министерският съвет, нито съответният министър, са предприели действия за спиране на търговските отношения след решението на парламента от 29 март миналата година за спиране на проекта за строителство на АЕЦ „Белене”.

 

Манчев бе привикан тази сутрин в следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Адвокатът на Манчев Менко Менков обясни, че обвинението е за това, че на неустановена дата, на неустановено място Манчев е извършил подпомагане на директора на НЕК, за да може той да извърши длъжностно престъпление. 

 

Решението на Министерски съвет от 29 март 2012 година няма отношение към търговските договори, то разпорежда, че ще се спира проектът, но спирането е продължителен процес, обясни пред медиите собственикът на „Риск инженеринг”. По думите му след като Министерският съвет даде разпореждания на съответния министър, той трябва да разпореди начина по който да се случва това, за да бъде спрян договорът с компанията „Уорли Парсънс”, нещо, което Манчев твърди, че не се е случило. Според него министърът на икономиката, енергетиката и туризма (Делян Добрев, бел.ред.) не е издал заповед, въз основа на която да се прекрати въпросният договор

 

Консултантът отбеляза, че е обсъдено временно, а не постоянно прекъсване на договорите. Той посочи, че през август се е провела среща, на която е подписан протокол за временното прекъсване. „При прекратяване, предаването на договора трябва да стане в 10 екземпляра, заедно с чертежите и една част от копията се предават в Държавния архив. Изисква 1 година време”, отбеляза Богомил Манчев.

 

Собственикът на „Риск инженеринг” даде пояснения и по същността на повдигнатото му обвинение. Стана ясно, че той е обвиняем за това, че на неустановено място и дата, в съучастие и като помагач със Събин Събинов (изп. директор на „Уорли Парсънс”), умишлено е улеснил извършването на престъпление от изпълнителния директор на НЕК Крум Атанасов. Това е станало чрез съвети за продължаване на плащане по договора от 31 януари 2005 г. между НЕК и "Уорли Парсънс" и въпреки решението на Министерски съвет за спиране на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Атанасов пък е обвинен за длъжностно присвояване на над 8 млн. лева.

 

„Решението на Министерски съвет за спиране на проекта не може да е форсмажор, смята Манчев. През август се проведе среща в БЕХ, на която присъстваха изпълнителите директори на НЕК и БЕХ и има подписан протокол, че работата до момента е наред. Всички обекти на площадка "Белене" са под разпореждане на "Атомстройекспорт". НЕК не си е върнала обекта и не може да започне процедура по Акт 10”, каза още обвиненият консултант. "Последната дискусия между НЕК и "Уорли Парсънс" е от преди две седмици. Тогава се дискутира се как да се направи временно прекъсване на договора, а не постоянно", добави той.

 

На пресконференцията Богомил Манчев обяви още, че ще обжалва наложената му
парична гаранция от 1 млн. лв.
и ще търси правата си пред съда.