Жената постъпила в местната болницата здрава, но със съмнение за преносване на бебето

Тежък случай в Габрово. Хората са потресени от смъртта на родилка и нейното бебе. Жената постъпила в местната болницата здрава, но със съмнение за преносване на бебето. След две седмици на системи, вече в тежко здравословно състояние, жената родила, но детето й умира. Няколко дни по-късно стафилококова инфекция убила и нея.  

   
На 12-ти септември след нормално протекла бременност и без никакви оплаквания 30-годишната Десислава Манолова постъпва в родилното отделение на Габровската болница за раждане. Според наблюдаващия я лекар терминът й е преминал, което означава че започва да преносва бебето. В болницата обаче в продължение на 14 дни я държат на системи, не предизвикват раждане, а само следят състоянието на плода.


„Това което съм получила до този момент като обяснение за поведението от тях и от началника на отделението е, че са смятали, че се касае не за пренасяне в истинския смисъл на думата, а за не добре определен термин на жената”, обясни изпълнителният директор на болницата - д-р Нели Савчева.


Две седмици, след като Десислава е постъпила в болница, ръцете й са разранени от абокатите, вдига висока температура и ражда. Детето й обаче оцелява само часове

 
„Окончателната диагноза на детето е тежък аспирационен синдром, който е повлиян от страдание по време на раждането, уточни д-р Савчева.


След смъртта на бебето Десислава е в тежко състояние. Лекарите установяват стафилококова инфекция. Транспортирана е до университетска болница в Плевен и няколко дни по-късно умира. Сега близките й ще търсят съдебна отговорност от болницата в Габрово 


„В 21-ви век да важи правилото от края на 19-и и началото на 20-и век, че всяка родилка е в гроба - не мога да си го обясня. Щом тя е влязла навреме в отделението по желание и по препоръка на наблюдаващия лекар, значи някъде има грешка. И за да не стават такива грешки  в бъдеще и да почернят и други семейства като нас, би трябвало да се разнищи истината”, коментира свекървата на починалата.


В болницата вече е извършена проверка по случая, но резултатите от нея ще бъдат оповестени, едва когато приключат проверките на регионалната здравна инспекция и на агенция „Медицински одит”. 

 

Здравният министър обяви, че вече е разпоредила проверка по случая. Таня Андреева обаче отказа какъвто и да било коментар, докато не бъдат готови резултатите от инспекцията.


Повече гледайте във видеото.


Репортер: Йовка Драганова