Месец след смъртта на 44-годишна жена, разследващите мълчат кой я е убил

Зверско убийство потресе Варна миналия месец. 44-годишната Петя Балева, която е работила в библиотеката в града, бе намерена простреляна в главата. Месец след това разследващите мълчат кой уби Петя. 


Няколко са версиите, сред които и нещастен случай. Лицето на жената е било отнесено при изстрела, а цялата къща е превърната в истинска касапница от кръвта и мозъка на жертвата. В началото основен заподозрян бе съпругът на Петя, после обаче бе намесено и името на дъщеря им - Виктория. Момичето е болно от анорексия. 


Много са въпросителните, а опитите ни да стигнем до някаква официална информация са без резултат. 


Петя Балева няма живи роднини. Преди два дни отново потърсихме отговори от окръжния прокурор на Варна, който бе лаконичен, че има развитие по случая, но няма да обяви нищо на този етап.


Убиецът на Петя Балева все още е на свобода, а има вероятност това да е някой от най-близките й хора, но може и да не е и да извърши ново убийство. През нощта на фаталния петък 13-и съпругът на Петя – Георги, я открива да лежи мъртва в локва кръв. Жената е  простреляна в детската стая, която се намира на таванското помещение в къщата им. Все още обаче никой  не дава категоричен отговор фаталният изстрел, преминал през дясната буза на Петя,  дали е произведен от  законно притежаваната ловна пушка на  Георги. Някои източници вече потвърдиха този факт. 


В началото се появи информация, че оръжието, което  е гръмнало в таванската стая на Виктория, след това било грижливо прибрано в калъфа си там, където е стояла по принцип - в спалнята на родителите.Това също не е потвърдено, опитите ни да говорим с окръжния прокурор на Варна-Владимир Чавдаров, останаха без резултат, когато бяхме в града. По телефона той беше лаконичен, че съседите чули изстрела в късния следобед.


Три са основните версии по които официално работят разследващите - самоубйство, убийство и нещастен случай при боравене с огнестрелно оръжие. Всички улики обаче сочат, че не става въпрос за самоубийство. Ако е убийство обаче какъв е мотивът или са няколко и кой го  е извършил. Вариантите за извършителя като че ли са два - съпругът и дъщерята, а мотивите остават само в сферата на догадките. 


Георги е разпитан и освободен. Той има желязно алиби според криминалистите. Колегите му от Горското, където той работи, признават, че е избухлив и агресивен човек. Той е ловец  и практикува един от най-редките занаяти - препаратор. Назначените няколко експертизи ще докажат дали той ще бъде основният заподозрян. Зетят на Петя - Милен, познава Георги като добър човек.


Това, което разтресе страната е, че има вероятност 16-годишната Виктория да е простреляла майка си. За младото момиче се твърди, че е болно от анорексия.


Няколко версии се тиражират, например, че следобед Георги открил дъщеря си пред къщата, която не била добре и я завел в болница. Като се върнал, търсил съпругата си и не я открил, докато не се натъкнал на трупа й. Друга версия е, че е настанил дъщеря си в клиника, за да прикрие стрелбата срещу майка й. 


Познати на Георги разказват, че той е споделил, че е нещастен инцидент – дъщеря му е опитала да посегне на живота си майка й и попречила и пушката гръмнала. Има и версия, че Георги  е убил съпругата си заради скъпата наследствена къща и сега се опитва да препише убийството на дъщеря си, която е с психично заболяване. Виктория бе в дом за непълнолетни към МВР. С нея работиха психолози, защото се оказа, че показанията й са доста противоречиви. Не ясно дали тя е евентуален заподозрян. От Закрила на детето подготвят доклад за психическото й състояние. 


Ясно е обаче едно и то потвърдено от единственият  в България психиатър, завършил специалност „Анорексия и булимия” – д-р Светлана Бояджиева, която смята, че анорексиците по-скоро биха посегнали на собствения си живот, но не й на друг. 


Всичко казано от д-р Бояджиева показва единствено това, че ако Виктория е простреляла майка си, това е станало без умисъл и става въпрос за убийство  по непредпазливост.


Репортер: Тина Ивайлова