Обвинението срещу Росен Желязков е за престъпление по служба

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Росен Желязков - бивш главен секретар на Министерския съвет, за престъпление по служба, извършено от длъжностно лице на отговорно положение. 

 

Той е обвинен за това, че в периода 27.04.2013 г. - 12.05.2013 г. не е изпълнил служебните си задължения. Според прокуратурата Желязков не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД

 

Желязков не е осигурил строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък. Не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка.

 

Вследствие на това са възникнали обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България.

 

На Росен Желязков е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

 

Припомняме, че в деня за размисъл преди изборите на 12 май прокуратурата разби печатница в Костинброд и откри там близо половин милион бюлетини за всички избирателни райони в страната и за чужбина.  

 

Потърсихме Росен Желязков за коментар, но бившият главен секретар не отговаря на телефона си.