Tрафикът на слонова кост носи приход от 10 милиарда долара годишно

Най-малко сто слона, отровени с цианиди, са открити мъртви през тази седмица в най-големия национален парк в Зимбабве, съобщиха властите. Нови десет нови трупа бяха открити в Хванге.

 

"Десет слонски трупа бяха намерени в Хванге преди два дни, двама заподозрени са арестувани, конфискувани са 14 парчета от слонова кост", съобщи говорител на управлението на националните паркове. Според властите, много други животни също са умрели от отровата, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

 

През последните седмици са арестувани 12 души. Трима от тях получиха миналия месец присъди най-малко по 15 години затвор и тежка глоба в размер на 600 хиляди щатски долара.

 

Властите отправиха ултиматум на жителите на село в покрайнините на парка. Вождовете помолиха за прошка като посочиха, че ако селяните са били съучастници в бракониерството, то е заради бедността, а не от алчност.

 

В парка с площ от над 14 хил. кв. км. патрулират само петдесет рейнджъри, а са необходими десет пъти повече патрули. Слоновете са повече от 120 хиляди в националните паркове в страната, но те стават жертва на мрежите на организираната престъпна мрежа, която изнася слонова кост главно за Югоизточна Азия въпреки забраната от 1989 година.

 

Според експерт в областта на защитата на дивата природа трафикът на слонова кост носи 10 милиарда долара годишно.