Виолета Николова бе обвинена, че си е дала бонуси за десетки хиляди левов

Три години условна присъда с пет години изпитателен срок – това поиска държавното обвинение за бившия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова. Освен това прокуратурата настоява Николова да бъде лишена от правото да заема държавна или обществена длъжност, да упражнява съответната професия и настоя да бъде конфискувано недвижимо и движимо имущество на Николова, запорирано по време на досъдебното производство, предаде БГНЕС.

 

Като смекчаващи обстоятелства прокурорите посочват чистото й съдебно минало и това, че тя е оказала съдействие и е дала обяснения по време на производството.

 

Бившият шеф на Агенцията по вписванията беше уволнена, след като се установи, че през 2011 г. си е дала бонуси за десетки хиляди левове. След като напусна, Виолета Николова призна, че през същата година е получила 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях си ги е дала сама.

 

През април тази година Специализираното звено за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами към Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията. Той е и срещу Райна Иванова – директор на дирекцията "Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" при Агенцията по вписванията и срещу Тотка Стоилова – финансов контрольор в Агенцията по вписванията.

 

За Иванова прокуратурата също поиска три години условно с пет години изпитателен срок и лишаване от правото да заема държавна или обществена длъжност и да изпълнява съответната дейност. А за Стоилова – три години условно с пет години изпитателен срок и глоба от 5 000 лева. Прокуратурата обвини Николова за това, че от 19 юли до 19 декември 2011 г., в съучастие с Райна Иванова, е присвоила пари от бюджета на Агенцията по вписванията в големи размери – 53 000 лева.