Съдът обаче не разгледа молбата, предстои да бъде изготвена медицинска експертиза

Ахмед Доган иска да бъде заличен като свидетел по делото срещу нападателя му Октай Енимехмедов. Това стана ясно на днешното заседание в Софийския градски съд, предаде БГНЕС. По-рано в съда като свидетел по делото се яви председателят на ДПС Лютви Местан.

 

Софийският градски съд обаче не разгледа молбата на Доган. Като причина изтъкнаха, че от събраните документи не следва трайна неспособност да се придвижи до съда или да отговаря адекватно на въпроси по делото. Следва да се изготви експертиза за състоянието му и съдът тогава ще реши. 

 

Съдът докладва, че от Ахмед Доган е постъпила молба, придружена с болничен лист, в която той иска да бъде заличен като свидетел, тъй като здравословното му състояние не го позволява. Ако Доган бъде свидетел, това би навредило на състоянието му, е мнението на лекаря в подадения документ в съда.

 

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви в съда, че в момента на инцидента залата била в шок и ужас, а действията на делегатите били спонтанни. Местан отбеляза, че органите на реда са реагирали със закъснение на атаката. Според него опитът за убийство е факт и не може да бъде оспорван.

 

Припомняме, че Ахмед Доган вече пропусна три заседания на съда, който гледа делото срещу Октай Енимехмедов. Първото заседание на съда не тръгна именно, защото се оказа, че Доган е болен. Преди второто заседание пък той бе изпратил болничен лист и отново не дойде в съдебната зала.

 

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Октай Енимехмедов за опит за убийство на Ахмед Доган, извършен по време на Конгреса на ДПС през януари. Ако бъде признат за виновен, Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.