Бившият шеф на фалиралата „Агробизнесбанк” излиза за добро поведение

Христо Александров, първият осъден банкер в новата българска история, беше освободен от затвора десет месеца преди изтичането на присъдата му заради добро поведение. Ицо Салфетката, както е известен още той, е излежал повече от две трети от наказанието си в Пловдивския затвор.

 

Работата на Александров като библиотекар и безупречното му поведение зад решетките изиграха роля пред съда, който разреши останалия срок той да изпълнява условно, предаде БГНЕС. Приспадна се и срокът от 2 години и 9 месеца, излежан преди произнасяне на присъдата.

 

Христо Александров получи 8-годишна присъда заради присвояване на 141 800 278 лева по т.нар. дело "МИГ". Последно по него се произнесе Върховният съд - през юли 2010 г. Първоначално банкерът получи десет години, но наказанието му бе намалено на четири години от Апелативния съд, който реши, че става въпрос за злоупотреба с доверие, а не присвояване. Самият Александров отрече в съдебна зала да е присвоявал парите.

 

След като получи делото, Върховният касационен съд го върна в Пловдив с нови указания. През януари 2010 година Апелативният съд увеличи присъдата му на осем години, я през юли ВКС я потвърди.

 

Разследването по делото започва още през 1996 г. "Агробизнесбанк" фалира през 1995 г. след неуспешен опит на БНБ да я спаси, тъй като не се намери кандидат, който да поеме задълженията й.