По случая е образувано досъдебно производство, а офисите и жилищата на бизнесмена са претърсени

Строителен предприемач от Русе е укрил над 700 000 лева данъци. Това е размерът на установените до момента недекларирани доходи, но разследването продължава, информира БГНЕС.


Въпросният предприемач с инициали А.П. е избегнал плащането на данъчните си задължения за периода от 2006 до 2012 година, като е подавал декларации с невярно съдържание.


По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.255 на НК. Офисите и двете жилища на предприемачът са претърсени. Бизнесменът обаче все още не е привлечен като обвиняем, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Русе Валентина Личева, цитирана от агенцията.


Според схемата бизнесменът е извършвал строителство на жилищни кооперации, като по време на строителството е продавал недвижимите имоти. Плащането е ставало без издаване на фактури, а срещу квитанции от приходен касов ордер. 

 

Сключвани са предварителни договори за продажба на недвижими имоти, в които е била упоменавана реалната цена, която следва да се заплати, а в нотариалните актове е била вписвана по-малка сума по данъчна оценка. По този начин русенецът е укривал действителните приходи на фирмата си, за да избегне установяването и плащането на реалните данъчни задължения, обясняват от Окръжната прокуратура в Русе.