Представените от Костов факти са неверни, категоричен е Ясен Тодоров

Фактите, които Светлозар Костов представи, са неверни. Ние не сме опоненти, защото сме част от съдебната система, но организираната престъпност единствено печели от такива вътрешни размирици”, каза в ефира на „На светло с Люба Кулезич” шефът на Етичната комисия на магистратите Ясен Тодоров.

 

„Костов заяви, че Прокуратурата е работила на куц крак. Обвини ВСС, че не провеждат конкурси за прокурори. Това не е вярно. Вече са назначени 13 прокурора и 5 следователя. Конкурс беше проведен, но процедурата трае няколко месеца. Истина е обаче, че Прокуратурата реално е работила с 6 човека”, заяви Тодоров.

 

Лично съм разгледал всички сигнали срещу Прокуратурата, включително и този на Алексей Петров. Установих, че при тях няма нарушение от страна на наблюдаващите прокурори. ВСС не е влизал в коловоза на защита и опит за шиканиране на процеса”, добави той.

 

Изложението „Св. Георги” постъпи при нас през юни и веднага го разгледахме. Това становище не е свързано по никакъв начин с кандидатурата на Светлозар Костов, то е по друга процедура. Установено е, че той по никакъв начин не е нарушил етичните правила и притежава необходимите нравствени качества”, допълни шефа на Етичната комисия.

 

Това, че господин Костов е загубил един конкурс за административен ръководител в никакъв случай не е фатално или значи, че той не е компетентен. Може би към момента не е подходящ и другият кандидат се е представил по-добре. Никой не оспорва качествата му. ВСС се състои от уравновесени и отговорни хора, и ние ще продължаваме да осигуряваме комфорт на Светлозар Костов, няма да искаме оставката му”, каза Тодоров, като добави, че в момента в Етичната комисия върви проверка срещу казаното от Костов.

 

Цялото интервю с Ясен Тодоров гледайте във видеото.