Дебатите около назначенията вдигнаха градуса на напрежението в парламента вчера

Дебатите около назначенията на т.нар. „калинки” вдигнаха градуса на напрежението в пленарната зала вчера, а депутатите се обвиняваха в назначения на баджанаци и любовници. След споровете и скандалите управляващото мнозинство реши временна комисия да проверява кадруването в държавната администрация при управлението на ГЕРБ. 

 

„Не знам за любовници и баджанаци, да не изпадаме на нивото на клюките и воайорството. Доколко това дали има „калинки”, или –не, всеки българин го усеща, когато отиде в администрацията”, заяви в предаването „Здравей, България”. Председателят на новата комисия за кадровите назначения и депутат от „Коалиция за България” Таско Ерменков.

 

Той влезе в спор по темата с колежката си от ГЕРБ Цвета Караянчева.

 

Според Ерменков комисията ще се опита да изясни причините, които дават достъп на некомпетентни хора до позиции, които влияят върху качеството на живота в страната. 

 

Според Цвета Караянчева тази комисия е абсолютно излишна. 

 

„Можеше да се даде на самите ръководители на ведомствата да пуснат отново конкурси и който най-добре се представи да заеме поста. Но сега БСП прокарва нещо, което ДПС е предложило. Идва отново въпросът, кой управлява държавата, кой стои зад всичко това, което се случва, и защо с г-н Ерменков да защитаваме тази Комисия”, заяви Караянчева. Депутатката попита и защо тази комисия да не разгледа и назначенията в първите пет месеца от управлението на сегашното правителство.

 

„Не отричаме, че имаме грешки в назначенията. Една Калина Илиева, която стана нарицателно, или Румяна Желева, или ръководството на АЕЦ „Козлодуй“, което не искам да го коментирам“, каза Караянчева. „Но не е нужно да правим комисии”. 

 

Според Караянчева обаче сегашното управление има много назначени „бръмбари”. 

 

„Един Делян Пеевски, Калин Тихолов, Джейхан Ибрямов, Иван Иванов за три часа зам.-министър, Николай Попов”, изреди депутатката. 

 

„А един вътрешен министър, който е физкултурник”, светкавично отговори Ерменков. Той обаче допълни, че неговата класация ще стане ясна в края на работата на комисията.