Софийска районна прокуратура разследва за подстрекаване към дискриминация Бисер Миланов-Петното

Второ дело за насаждане на расова омраза само за два дни. След като вчера Софийската районна прокуратура започна разследване за подстрекаване към дискриминация чрез слово срещу заместник-председателя на ВМРО – Ангел Джамбазки, днес с такова дело се сдоби и Бисер Миланов, известен с прякора си Петното.


Заедно с Петното ще бъдат разследвани още четирима - Цветан Бонев, Николай Илиев, Деян Стефанов и Петър Цонев. Те са заподозрени като съучастници на криминално проявения Бисер Миланов в опита му да предизвика етническо напрежение в района на джамията Баня баши в центъра на София.


„На 2 ноември те са се движили около 16 часа по булевард Мария Луиза в град София и в района на джамия Баня Баши през автомобил – през прозорците са оправили призиви за саморазправа. Думите са оправени към множество хора, сред които и такива от африкански произход”, заяви говорителят на Районна прокуратура – София Петър Белчев.


Вече са разпитани свидетели и очевидци на опита за саморазправа. Сред тях и полицаите, охраняващи джамията. На място е извършен и оглед.


Прокуратурата вече събира материали, с които да установи и лицата, които заедно с Ангел Джамбазки, ще бъдат разследвани за подбуждане към дискриминация, насилие и расова омраза по време на протестното шествие в неделя. Сигнал за това беше изпратен до главния прокурор от Българския хелзински комитет.


За такова престъпление законът предвижда до 4 години затвор.


Повече по темата гледайте във видеото.