Споровете по темата стават все по-ожесточени

Сериозни спорове предизвика пребоядисването на паметника пред централата на БСП. В четвъртък монументът осъмна боядисан в розово с надписи "БКП-позор!" и "Кой?". Веднага след акцията бяха арестувани шестима души. 

 

Днес вече са освободени, а обвиненията към МВР са, че не е трябвало да бъдат арестувани, защото това не е вандалски акт, а форма на протест. 

 

Няма да платят и глоба, защото ще я атакуват в съда, а след това ще осъдят и държавата”, заяви пред Нова телевизия Николай Колев – Босия, който е един от участвалите в акцията. 

 

Той оправда действията си с тезата, че „това е агресивен паметник на българи, които са тръгнали да убиват българи”. 

 

Според Колев сега от БСП не почистват паметника, за да получат съчувствие и състрадание от хората. 

 

Акцията Колев определи не като вандалски акт, а като отношение към доктрината.

 

На съвсем друго мнение са поддръжниците на червената идея. Вчера те се събираха пред паметника на Съветската армия и с цветя и речи отбелязаха годишнината от Октомврийската революция. Тази година освен делото на Сталин, поклонниците обсъждаха оживено и боядисването на паметника пред централата на Българската социалистическа партия

 

Въпреки че осъдиха единодушно акта, мненията на събралите се, се разминаваха по въпроса какво трябва да бъде наказанието за извършителите.

 

Поддръжниците на червената идея не приемат още, че боядисването на паметника може да бъде форма на протест. За тях това е неуважение към паметта на загиналите. 

 

Темата предизвика напрежение и сред политическите лица. В предаването "Здравей, България" дебатираха Антон Кутев от БСП и Петър Москов от ДСБ. 

 

Според мен това е невежество. Любомир Далчев в някаква степен е истински дисидент. Той на 77 години бяга в САЩ и продължава да работи”, заяви депутатът от „Коалиция за България” Антон Кутев. Той е категоричен, че монументът е изкуство, независимо дали всички хора го харесват.

 

Според Петър Москов от ДСБ обаче именно Любомир Далчев е пратил писмо от САЩ с молба паметникът да бъде демонтиран. 

 

„Това не е невежество, а политическа позиция. Това е удар в десетката. Наследниците на антифашисткото движение в България днес управляват с фашистка партия”, заяви Петър Москов.  

 

Повече мнения гледайте във видеото!