Човек от ДАНС е предупредил Ахмед Доган за проверката срещу Бисеров, твърди Осман Октай

Скандалът около разследването за пране на пари срещу Христо Бисеров отново е водеща за политиците и шефовете на служби.

 

Темата набра скорост, след като тази сутрин в "Здравей, България" бившият заместник- председател на ДПС Осман Октай обяви, че високопоставен генерал от ДАНС е предупредил Ахмед Доган за проверката срещу Бисеров още в събота.

 

Бившият втори в управлението на ДПС Осман Октай беше категоричен, че чужди служби са имали информация по случая „Бисеров”. 

 

„Ако нямаше информация, натиск, външни служби и тази разработка на ДАНС, съм сигурен, че нищо нямаше да се случи”, заяви Осман Октай. 

Лютви Местан, ако иска да запази авторитета на почетния председател, трябва незабавно да се оттегли и да поеме отговорността
- Осман Октай

 

Според него човек от ДАНС е дал информация на Ахмед Доган за разследването срещу Бисеров. 

 

„Високопоставен генерал служител на ДАНС е бил в сараите на Доган в събота. Вследствие на което Бисеров е доведен в сараите. Местан не е бил поканен и тогава се е решило как да действат с Бисеров. ДАНС има власт върху Доган и ръководството на ДПС”, заяви Ахмед Доган.

 

При нас няма генерали, това е абсурдно”, отговори шефът на ДАНС Владимир Писанчев. 

 

Шефът на ДАНС допусна, че теч на класифицирана информация може да е имало, но от страна на хора в ГДБОП. Владимир Писначев косвено призна, че по време на предишното управление службите са работели по същия сигнал срещу Христо Бисеров, просто тогава разследването не е било довършено.

 

„По-скоро е имало материали в ГДБОП. Проверява се какво е било направено и защо не е докладвано”, заяви още Писанчев.

Безспорно ще са тежки последиците за ДПС, защото оттук нататък вечно ще се задава въпросът откъде са парите
- Валерия Велева

 

И още едно мнение - на журналиста Валерия Велева.  

 

„Смятам, че тук ДАНС са започнали някаква собствена игра зад гърба, може да не е зад гърба, но вътрешният министър наистина не е знаел. Във всички случаи има теч на информация, става въпрос за зависимости”, заяви Велева. 

 

Все още не е ясно какви ще са последиците за службите, ако действително са разследвали Христо Бисеров, но не са докладвали за това, нито пък са достигнали до обвинение.

 

В Народното събрание основните коментари са около това дали е имало среща между Ахмед Доган и генерал от ДАНС. 

 

Реакциите в парламентаСпоред бившия вътрешен министър Цветан Цветанов това е обществена тайна, дори е абсолютно ясно кой е споменатият генерал. 

 

Местан пък отрече да е имало такава среща и запита дали прословутите сметки на Христо Бисеров не са отпреди влизането му в ДПС. 

 

Цветанов нито отрича, нито потвърждава, че тази разработка срещу Бисеров е започнала по негово време. 

 

„ДАНС са си свършили работата. В момента, в който са получили сигнал, са го предали на главния прокурор”, заяви Цветлин Йовчев. 

 

В парламента от ГЕРБ изчетоха декларация, с която обвиняват председателя на ДПС Лютви Местан, че е излъгал за мотивите за оттеглянето на Христо Бисеров. Когато Местан се опита да отговори, беше освиркван и бяха нужни няколко минути, за да се успокои залата.