Преди да се нахвърлят върху мюсюлманин с българско гражданство, те атакували пансион за имигранти

29-годишен български гражданин от турски произход беше жестоко пребит в центъра на София снощи. Мъжът е настанен във Военно-медицинска академия в кома с тежка черепно-мозъчна травма. 


Той е нападнат от петима мъже, които го помислили за бежанец. В момента лекарите от ВМА се борят за живота на пострадалия Метин. Двама от биячите са арестувани. 


Малко след 20.00 часа снощи петима младежи, които по всяка вероятност са последователи на движението „Скинхедс”, атакуват пансион за чужденци в центъра на София и търсят жертва на гнева си. Намират я в лицето на 29-годишния Метин. 


Десетки хора са гледали как петимата млади мъже пребиват Метин. Повечето от тях не се намесват, но звънят в полицията. 


12 часа след като Метин е пребит, хората измиха кървавите следи от побоя. Следите върху психиката им обаче няма да бъдат лесно заличени.  


Равносметката – един мъж е с опасност за живота, двама са в ареста, а други трима предстои да бъдат задържани. Причината за всичко това е омраза, казва бездомната Ася, която спи редом с бежанците в градинката до джамията.

 

От Главното мюфтийство определиха актовете на насилие от последните дни като „неприемливи и дълбоко укорими… насочени срещу човешкия живот, независимо от религиозната и етническа принадлежност”. От мюфтийството категорично осъждат снощното нападение в столицата, както и инцидента с ранената от алжиреца Салахедин Бин Аладин Виктория при друг инцидент на ул. „Пиротска”. „Този акт е своеобразно проявление на призива на крайно националистическите политически формации в страната за обединен отпор”, се посочва в разпространената декларация.