Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров

В петък бившият заместник-председател а Народното събрание Христо Бисеров ще се сдобие с обвинения в пране на пари и данъчни престъпления. Новината съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 

 

За една седмица ДАНС и прокуратурата са събрали достатъчно данни за извършени финансови престъпления от Христо Бисеров и сина му Ивайло Главинков. И от държавното обвинение вече са готови да превърнат Христо Бисеров от бивш депутат в настоящ обвиняем за пране на пари. 

 

Христо Бисеров и синът му вече са призовани да се явят в Столичната следствена служба, където трябва да дадат обяснение. Главният прокурор обаче не пожела да коментира обвинението по същество, по същата причина като миналата седмица – информацията на ДАНС е с гриф „Строго секретно”.

 

До момента знаем само, че финансовите операции на Христо Бисеров и сина му са попаднали в полезрението на чужда служба. Става дума за големи преводи в евро и долари от сметка в банка в една европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна. Титуляри на сметките са Бисеров и сина му. Последвали са извършени влогове, теглени са суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони - Сейшелски острови. 

 

Едновременно със сметките на Бисеров, службите проверяват и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, както и ГДБОП за теч и за укриване на информация.

 

Темата с обвиненията, които ще бъдат повдигнати на Христо Бисеров не подмина и Народното събрание. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов за пореден път увери, че няма информация по негово време ГДБОП да е разработвала политика.

 

От своя страна лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан се ограничи с класическия коментар, че в момента всичко е в полето на прокуратурата и ДПС очаква с нетърпение тя да си свърши работата, защото това е в интерес и на самата партия.

 

А какво пише в декларациите на Христо Бисеров? В последната декларация, с която депутатът отчита имотите и парите си от миналата година са записани депозити в левове и в евро на обща стойност около 70 хиляди лева. Придобити от заплати, наеми и спестявания - негови и на съпругата му.

 

За сравнение в годините назад Бисеров отчита значително по-малки спестявания. През 2006 - той описва депозити едва за около 5 хиляди лева. Тогава притежава и имоти в София, които в последната му декларация не фигурират.

 

Вече бившият депутат е записал, че той и съпругата му печелят, и от наеми и от услуги и от продажба на акции.

 

Впечатление прави, че Бисеров е теглил 150 хиляди евро ипотечен кредит през 2009-та, който в следващата година вече не фигурира като дълг.

 

В същото време доведеният му син Ивайло Главинков получава честа финансова подкрепа от родителите си. През миналата година той е взел от съпругата на Бисеров 350 хиляди лева.