Европа ще мери обема на тоалетните ни казанчета

Шест години. Толкова изминаха, откакто България стана пълноправен член на Европейския съюз. 
Освен някои несъмнени позитиви, за страната ни това означава и спазване на нови правила. Колкото и странни понякога да са те.

 

Така например, скоро стана ясно, че Европа ще мери обема на тоалетните ни казанчета. Причината – да се намали изразходването на вода в санитарните помещения. Съюзът вече постанови и с каква сила да е водата, която изтича в тоалетната чиния.

 

Една от най-обсъжданите евродирективи обаче идва от не толкова далечната 88-а. Тогава се постановява краставиците да бъдат прави, а ако имат извивка – тя да не е превишава 10 милиметра на всеки 10 сантиметра дължина. Идеята на регулатора е краставиците да могат да се пакетират по-лесно.

 

Първообраз на тази директива е нормата за бананите от 84-а. Според нея много прави или прекалено криви южни плодове не могат да се определят като първокачествени.

 

Днес Европа е ни казва в какви рамки да е формата на марулята, чушките, ябълките и крушите, ягодите, гроздето и кивито. И докато те трябва да са с определени размери, Брюксел позволява на пазара да се появяват нестандартни спанак, лук, праз, боб и пъпеши. Стига да имат специално обозначение, че са подходящи предимно за готвене.

 

Европа има и директива, която в рамките на 50 страници обяснява как трябва да изглеждат презервативите.

 

Съюзът постановява и в свинефермите прасетата да имат на разположение играчки, за да не проявяват канибализъм. Най-добрите са гумени топки, синджири и дрънкалки.

 

И все пак европейските директиви не могат да се мерят с някои закони в щатите. Като този, според който в Маями не можеш да караш колело без звънец. В същото време обаче на велосипедистите е забранено да използват звукови сигнали.