Свободната театрална сцена този път ни потапя в научната фантастика и ни провокира с актуална проблематика

Рея живее някъде в (не)далечното в бъдеще, когато природата е отстъпила място на сивите бетонни сгради, верните домашни любимци са растенията, а личността е заличена. Имената на хората са заменени от номер, а животът им се стича по строго определен начин. 


Децата не израстват в семейства с двама родители, а се отглеждат от специалисти. Глоба очаква всяка жена, дръзнала да отгледа детето си сама. Дори личният и интимен процес по зачеването на дете се е превърнал в нещо по-близо до заводска практика – двойки няма. Единствено медицинските прегледи решават кога една жена е готова да изпълни дълга си и да се подложи на ин-витро фертилизация


Всеки който иска да види, докосне или помирише дърво, може да го направи, едва след като си избере органично такова сред над 3000 вида и си го поръча. Дръзналите да имат куче в дома си пък трябва да знаят, че цената за това е солена.


Рея дръзва да се противопостави на установения ред и се обвързва емоционално... с едно дърво. То се превръща в нейн истински приятел. Ще позволи ли обаче системата това своеволие или ще направи така, че връзката човек – природа да бъде безвъзвратно прекъсната? 


Отговорите на тези въпроси станат ясни на 17-ти и 18-ти декември от 19 ч. в Център за култура и дебат „Червената къща”.

 

Именно тогава ще се състои премиерата на мултимедийния спектакъл „Рея”, дело на младия режисьор от "36 маймуни" Петко Стоянов.


Той ще предложи своята авторска интерпретация на въпроси и проблеми, свързани с околната среда, икономическото развитие и мястото на социалния индивид. С техните зародиши можем да видим и в нашето съвременно общество, стига да се вгледаме добре.  


Още един повод да гледате "Рея" е фактът, че отговорният за визуалната среда - Никола Налбантов, получи номинация за ИКАР 2013 в категория "Сценография".

 

Затова - не пропускайте гмуркането в този антиутопичен свят – само на 17-и и 18-и декември в „Червената къща”. Билетите са на цена от 8/6 лв., а местата са ограничени. Възможна е предварителна продажба или резервация ТУК.  

 

Текст: Миалена Халваджийска